keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Loukkaantumaton mieli, osa3

Francis Frangipane: Unoffendable, part 2

Tutkijat ovat kiinnostuneita siitä, miten tähdet kehittyvät ja mikä antaa alkusysäyksen tähden syntymiseen. Tällaiset "hattara-galaksit" kuin NGC 2841, joissa ei ole selvästi erottuvia kierteitä, ovat erityisen arvoituksellisia. Kuva: ESA Hubble.
Monet silloin luopuvat, he kavaltavat toisensa ja vihaavat toinen toistaan... Ja kun laittomuus lisääntyy, monien rakkaus kylmenee. Matt.24:10,12.

Kun Jumala loukkaa meitä
Tosiasia on, että vääränlaiset odotukset voivat olla syynä syvään loukkaantumiseen. Mutta pahin loukkaus on se, kun Jumala itse tahallaan loukkaa meitä.

Toisesta Kuningasten kirjasta, luvusta 5, luemme kuinka syyrialainen sotapäällikkö Naaman koetti päästä profeetta Elisan parannettavaksi. Kun Naaman tuli saattueineen Elisan talolle, Elisa ei käynyt henkilökohtaisesti tervehtimässä häntä, vaan lähetti vain palvelijan tuomaan sanaa, jonka noudattaminen parantaisi Naamanin. Siinä sotapäällikköä kehotettiin yksinkertaisesti: peseydy seitsemän kertaa Jordanissa. Mutta tämä parannuskeino loukkasi Naamania. Miksi ihmeessä ei profeetta itse tullut ulos talostaan? Miksi tämä mutainen Jordan? Kirjoitukset kertovat, että Naaman vihastui.

Loukkaantunut mieli on myös vihainen. Tällä kertaa Naaman oli jopa enemmänkin kuin suuttunut - hän oli raivoissaan. Oletko huomannut, että olet usein vihastunut tiettyyn henkilöön? Se johtuu siitä, että tuo henkilö on loukannut sinua ja sinä et ole pystynyt antamaan sitä anteeksi. Elisa loukkasi Naamania, mutta mikä oli Naamanin loukkaantumisen perimmäinen syy? Kuuntele, mitä hän sanoo: Minä luulin hänen sentään tulevan ulos luokseni ja rukoilevan Herraa, omaa jumalaansa. Minä luulin, että hän liikuttaa kättään sairaan paikan päällä ja sillä tavoin ottaa pois spitaalini (jae 11).

Huomaa sanamuoto "minä luulin". Tosiasiassa Naaman ei ollut niinkään loukkaantunut Elisalle kuin omiin odotuksiinsa, jotka eivät täyttyneet. Hän varmaankin mietti etukäteen tuntikausia, kuinka hänen parantumisensa tapahtuisi. Hän näki itsensä todistamassa sitä, kuinka Jumalan mies parantaisi hänet. Kun kaikki ei mennytkään hänen suunnitelmiensa mukaan, hän loukkaantui.

Rakas ystävä, ennen kuin Jumala parantaa sinut tai antaa sinulle uuden, korkeamman tason tehtävän, hän usein loukkaa sinua. Miksi? Mitä varten jokin niin loukkaa meitä? Yleensä on kyseessä ylpeytemme. Tulemme Jumalan luo odottaen fyysistä parantumista, mutta Herra haluaa, että olemme paitsi terveitä, myös nöyriä. Niin, kyllä Jumala parantaa meidät uskon kautta, mutta on aikoja, jolloin ylpeytemme estää meitä ottamasta vastaan Jumalan parantavaa voimaa. Herra loukkaa meitä, jotta nöyrtyisimme ja tulisimme kykeneviksi ottamaan hänen armonsa vastaan. Usko toimii armon avulla, mutta Jumala antaa armonsa vain nöyrille.

Oletko huomannut, kuinka usein Jeesus nöyryytti ihmisiä ennen kuin hän paransi heidät? Kerran hän sylkäisi maahan, teki tahnaa ja siveli sitä sokean miehen silmiin ja pyysi sitten tätä kävelemään kaupungin läpi mudat silmillä! Kuvittelepa, että olisit rukousjonossa seuraavana nähtyäsi, mitä edelliselle kaverille tehtiin. Myönnä pois, että me kaikki olisimme etsineet itsellemme jonkun muun parantajan, sellaisen joka käyttäytyy vähemmän loukkaavasti. Erään toisen kerran hän sanoi naiselle, joka tuli pyytämään tyttärensä parantamista, että tämä oli saastainen koira. Kerran hän työnsi sormensa kuuron korviin parantaakseen tämän kuurouden. Herra siis usein loukkasi ihmisiä ennen kuin paransi heidät.

Jos oppisimme nöyrtymään näiden loukkausten takia, huomaisimme, että ilmeinen loukkaus olikin tosiasiassa ovi, joka johti Jumalan voiman toimimiseen. Kun Jeesus kutsui kanaanilaista naista "koiraksi", tämä ei loukkaantunut, vaan sanoi: "mutta saavathan koiratkin syödä isäntänsä pöydältä putoilevia palasia." (Matt.15:27). Kun Jeesus pyysi sokeaa miestä kävelemään kaupungin läpi mudat silmillään, mies ei alkanut vastustella ja ehdotella jotakin hienompaa tapaa tulla parannetuksi. Hän nöyrtyi ja palasi takaisin näkevänä. Kun Elisa pyysi Naamania kastautumaan Jordanissa seitsemän kertaa, loukkaus satutti tätä. Mutta kun hän nöyrtyi, hänen spitaalinsa parani ja iho muuttui lapsen ihon kaltaiseksi. Hänen ihonsa tuli lapsen ihon kaltaiseksi, koska hänen sydämensä tuli nöyrtymisen kautta lapsen kaltaiseksi.

Ehkä sinä et ole vielä saanut vastaanottaa parantumista tai muuta läpimurtoa, koska sen polun kulkeminen, jota sinun olisi määrä astella, on sinun arvoasi alentavaa. Ehkä sinun pitäisi päästä eroon turhantärkeydestäsi ja mennä sinne helluntaiseurakuntaan tai baptistikirkkoon, josta olet pilaillen puhunut, ja sitten pyytää heitä rukoilemaan puolestasi. Jumala haluaa parantaa sinut, mutta hän haluaa myös uudistaa sinua ja muuttaa sinua armonsa kautta.

Niele loukkaantumisesi
Kun pyrimme oppimaan Jeesuksen opetuksista, on ilmeistä, että hän tuli tekemään meistä "loukkaantumattomia". Mietipä tätä: hän neuvoo, että jos joku lyö sinua poskelle, käännä toinenkin. Hän kehottaa rakastamaan vihamiehiä ja siunaamaan niitä, jotka kiroavat meitä. Hän todellisuudessa näyttää meille, että rakkaudessa elävä loukkaantumaton mieli voittaa kaiken vihamielisyyden.

Saatamme rukoilla: "Herra, haluan muuttua". Voidakseen vastata rukoukseemme, hänen täytyy toisinaan laittaa meitä tilanteisiin, jotka loukkaavat meitä syvältä. Loukkaus taas saa meidät kaipaamaan armoa. Näin Herra jouduttaa muutosta, kun hän ensin loukkaa sitä sielumme aluetta, joka kaipaa muuttumista. Hän ei halua, että pelkästään selviydymme näistä koettelemuksista jotenkin, vaan hän haluaa, että tulemme niissä Kristuksen kaltaisiksi. Muista Vanhan testamentin Joosefia, joka sanoi, että hänen "kärsimyksensä maasta" tuli hänen voitelunsa ja hedelmällisyytensä maa (1.Moos.41:52). Kuunnelkaapa, ystäväni: Jumalan ihmiselle varaama kutsumus joko tulee esiin tai kuolee loukkauksen mukana. Se, miten käsittelemme loukkauksia, on avain tulevaisuuteemme.

Suuri rauha on niillä, jotka rakastavat sinun lakiasi, eikä heille kompastusta tule. Ps.119:165.

Herra, anna minulle se uuden luomuksen mukainen sydän, jonka kanssa voin vaeltaa samoin kuin Jeesus vaelsi, mennä läpi loukkausten tässä maailmassa ilman kompastumisia. Haluan kaikessa nähdä tilaisuuksia rukoilla, kaikessa nähdä mahdollisuuksia tulla Kristuksen kaltaiseksi. Auta minua, Herra, pitämään loukkauksia mahdollisuuksina syvälliseen muuttumiseen. Lahjoita minulle, Herra Jeesus, sellainen sydän, joka lyö samaan tahtiin kuin sinun loukkaantumaton sydämesi. Aamen.

Francis Frangipane
 

Copyright © 2013 Francis Frangipane

Tämä artikkeli on suomennettu Francis Frangipanen julkaisusta www.frangipane org. Luku on alunperin julkaistu kirjassa A House United, jonka on kustantanut www.arrowbookstore.com.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti