perjantai 28. maaliskuuta 2014

Pyhä Henki johtaa meidät Kristuksen luo, osa4

Matt Mitchell: “The Holy Spirit Brings Us To Christ”

Tämä kuva on tähtijoukosta NGC 3603, jossa on rykelmä sinisiä nuoria tähtiä. Nämä tähdet ovat "syöneet pois" ympäröivän kaasun ja saaneet valollaan jäljellä olevan kaasun hehkumaan. Kuva: ESA Hubble.
Pyhän Hengen osallisuus, 17. helmikuuta 2008
Joh 16:5-11, Tit. 3:3-7, 1 Tess. 1:4-6

Pyhä Henki antaa synnintunnon, mutta siinä ei ole vielä kaikki.

Hän synnyttää uudesti
Luetaan Tituksen kirjasta luvusta 3. Katsotaan, mistä Paavalin mukaan pelastus on lähtöisin:

Olimmehan mekin ennen ymmärtämättömiä ja tottelemattomia, olimme eksyksissä ja monenlaisten himojen ja nautintojen orjia, elimme pahuuden ja kateuden vallassa, vihattuina ja toisiamme vihaten.  Mutta kun Jumalan, meidän pelastajamme, hyvyys ja rakkaus ihmisiä kohtaan tuli näkyviin, hän pelasti meidät, [KUINKA?] ei meidän hurskaiden tekojemme tähden, vaan pelkästä armosta. Hän pelasti meidät pesemällä meidät puhtaiksi, niin että synnyimme uudesti ja Pyhä Henki uudisti meidät. Tämän Hengen hän vuodatti runsaana meidän päällemme Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen kautta, jotta me hänen armonsa ansiosta tulisimme vanhurskaiksi ja saisimme osaksemme ikuisen elämän, niin kuin toivomme. Tit.3:3-7.

"pesemällä meidät puhtaiksi, niin että synnyimme uudesti ja Pyhä Henki uudisti meidät"...

Mitä siis Pyhä Henki teki, kun tulit pelastukseen? Huomaat, että Pyhä Henki teki muutakin kuin puhui sinulle synnistä, vanhurskaudesta ja tuomiosta! Hän synnytti sinut uudesti!

Muistatko Joh.3, kun Jeesus tapasi yöllä Nikodemoksen? 'Nick at Nite'? Hän sanoi Nikolle: "Sinun pitää syntyä uudesti ylhäältä!" Ja Niko ei oikein ymmärtänyt asiaa. Jeesus jatkoi:

Totisesti, totisesti: jos ihminen ei synny vedestä ja Hengestä, hän ei pääse Jumalan valtakuntaan. Mikä on syntynyt lihasta, on lihaa, mikä on syntynyt Hengestä, on henkeä. Älä kummeksu sitä, että sanoin sinulle: 'Teidän täytyy syntyä uudesti.' Tuuli puhaltaa missä tahtoo. Sinä kuulet sen huminan, mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee. Samoin on jokaisen Hengestä syntyneen laita. Joh.3:5-8. 

Pyhä Henki ei ainoastaan johda meitä synnintuntoon. Hän johtaa meidät uudestisyntymiseen. Olimme kuolleita rikkomuksiimme ja synteihimme. Meidät on tehtävä eläviksi uudestaan! On suuri salaisuus, miten hän sen tekee. Uudestisyntymisemme on jotakin, jota hän tekee ihmeen kautta ja salatusti. Se edellyttää, että uskomme evankeliumin ja uskomme siihen, mitä Jeesus teki puolestamme ristillä. Mutta meidän uskomme ei saa sitä aikaan, se on salaisella tavalla meidän uskomme lähtökohta! Ja se on Pyhän Hengen työtä.

Hän johtaa meidät synnintuntoon. Ja hän saa aikaan uuden syntymän. Toinen tapa sanoa sama asia on:

Hän saa aikaan kääntymyksen
Paavali kertoo, miten tessalonikalaiset tulivat uskoon:

Mehän tiedämme, te Jumalalle rakkaat veljet, että hän on teidät valinnut, sillä evankeliumi ei tullut teidän luoksenne vain sanoina vaan myös Pyhän Hengen voimana, kun me täynnä varmuutta sitä julistimme. Tiedättehän itsekin, miten me toimimme teidän luonanne, teidän parhaaksenne. Te puolestanne seurasitte meidän esimerkkiämme, niin, itse Herran esimerkkiä, ja ankaran ahdingon keskellä otitte sanan vastaan täynnä riemua, jonka Pyhä Henki antoi. 1.Tess.1:4-6.

Jakeessa 9 todetaan vielä: te hylkäsitte väärät jumalat ja käännyitte palvelemaan elävää, todellista Jumalaa.

Tämä oli Pyhän Hengen työn tulosta. Hän johtaa meidät synnintuntoon. Siis jos joku pelastuu, se tapahtuu, koska Pyhä Henki saa sen aikaan! Pyhä Henki tuo meidät Kristuksen luo.

Seuraavalla kerralla teemme näiden totuuksien pohjalta johtopäätöksiä. (jatkuu)

Matt Mitchell

Copyright © 2014 Matt Mitchell. Artikkeli on suomennettu ja julkaistu luvalla pastori Mitchell'in blogista Hot Orthodoxy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti