perjantai 21. helmikuuta 2014

Kuka Pyhä Henki on? - Osa2

Matt Mitchell: The Fellowship of the Holy Spirit: "Who is the Holy Spirit?"

Tässä on Hubblen ottama kuva kefeidistä nimeltä RS Puppis, joka on voimakkuudeltaan vaihteleva tähti. Tähden ympärillä on paksu kaasupilvi, josta valo heijastuu jännittävällä tavalla. Kuva: ESA Hubble.
3.helmikuuta 2008
Matteus 3:13-17

Pyhä Henki on persoona
Huomaathan, että puhun "hänestä" en "siitä". Emme voi todeta tätä puheena olevista jakeista, mutta kun Jeesus lupaa lähettää hänet Johanneksen evankeliumin luvussa 14, Jeesus viittaa todellakin "häneen". Hän sanoo:

Minä käännyn Isän puoleen, ja hän antaa teille toisen puolustajan, joka on kanssanne ikuisesti. Tämä puolustaja on Totuuden Henki. Maailma ei voi Henkeä saada, sillä maailma ei näe eikä tunne häntä. Mutta te tunnette hänet, sillä hän pysyy luonanne ja on teissä. Joh.14:16-17.

Jeesus tiesi, että Pyhä Henki ei ole SE, vaan henkilö. Kun tulemme jatkamaan tätä opetussarjaamme, saamme huomata useaan otteeseen, että Hengellä on tunteita (voimme murehduttaa häntä) ja hänellä on älyä (hän tietää asioita) ja hänellä on tahtoa (hän tekee päätöksiä).

Hän on henkilö, persoona. Se on tärkeä tietää, koska se merkitsee, että meillä voi olla vuorovaikutussuhde hänen kanssaan. Voimme olla yhteydessä häneen.

Yhteytemme keskittyy Jeesukseen, saamme huomata sen yhä uudestaan. Mutta se tulee olemaan yhteyttä hengessä. Hän ei siis ole mikään persoonaton voima. Minusta tuntuu, että jotkut ihmiset käsittävät hänet "voimana", joka toimii vähän kuin Tähtien sota-sarjassa. (Tiesitkö, että Englannissa on 390.000 ihmistä, jotka pitävät Jediä omana jumalanaan?) Niin, "voima" voidaan käsittää persoonattomana voimana, joka on jedien hallinnassa. "Käytä voimaa, Luukas!"

Jumalan Henkeä ei voi "käyttää". Hän on vapaa tekemään, mitä hän haluaa. Hän on oma persoonansa. Siksi me voimme olla yhteydessä häneen.

Rukoukseni on, että tämä opetussarja antaa sinulle kirkkaamman ja selkeämmän ymmärryksen hänen läsnäolostaan ja voimastaan meidän keskellämme.

Pyhä Henki on salaisuus
Miksi hänet kuvattiin kyyhkysenä? En ole ihan varma. Tästä alkaen kyyhkynen joka tapauksessa on Pyhän Hengen symboli. Raamatun toisessa jakeessa Pyhän Hengen sanotaan "liikkuvan" vetten päällä. Mutta siinäkin on jotakin salaperäistä.

Totta puhuen, vähän kaikki, mitä Pyhästä Hengestä sanotaan, huokuu tiettyä salaperäisyyttä. Esimerkiksi se, että sanotaan "Jumala on henki" (Joh.4:24). Heprean sana hengelle on "ruah", joka tarkoittaa hengitys/tuuli. Kreikan sana on "pneuma".

Tämä kaikki loihtii esiin kuvan tuulenvireestä, Jumalan hengityksestä, joka huokailee ulos ja sisään ja tekee työtään maailmassa. Meidän sanamme "henki" ei oikein ilmaise sitä kunnolla, mutta ei ole parempiakaan sanoja. Hän on vähän liiankin salaperäinen.

Kun Jeesus tapasi Nikodemoksen yöllä, hän sanoi: Tuuli puhaltaa missä tahtoo. Sinä kuulet sen huminan, mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee. Samoin on jokaisen Hengestä syntyneen laita. Joh.3:8.

On hän aika salaperäinen. Tuuli ei ole läheskään ainoa kuvaus hänestä. Vesi, tulen liekki, viitta. Nämä ja monet muut ovat kuvia Pyhästä Hengestä. Hän on liian salaperäinen, että häntä voisi kuvata yhdellä termillä. Sen vuoksi voi olla ihan paikallaan ihmetellä hänen olemustaan.

Meidän tuli ihailla häntä. Pyhän Hengen ajattelemisen tulisi johtaa meitä ihastelemaan hänen suurenmoisia tekojaan. Hän ei ole mikään soittorasia, joka ansaitsee tuskin mitään huomiota. Ei, hän on salaperäinen persoona, Jumalan henki, joka ansaitsee meidän ihailumme ja ihmetyksemme.

Tulevina viikkoina ja kuukausina, toivon, että saamme ihastella häntä yhä enemmän, kun hän on läsnä ja tekee työtä elämässämme! (jatkuu)

Matt Mitchell

Copyright © 2014 Matt Mitchell. Artikkeli on suomennettu ja julkaistu luvalla pastori Mitchell'in blogista Hot Orthodoxy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti