perjantai 6. joulukuuta 2013

Ruutin kirjan jälkikorjuu: Ruut ja Jeesus, osa2

Matt Mitchell: Gleanings from the Book of Ruth: Ruth and Jesus

Saturnus on kuvattu tässä vähän epätavallisilla aallonpituuksilla. Eri värien avulla on voitu selvittää Saturnuksen kaasukehän koostumusta. Kuva: ESA Hubble.
Osa 2/4: Ruut 4:1-22

Hyvyys
On helppo eksyä yksityiskohtiin, mutta tässä Boas ottaa itselleen vaimon ja paljon vastuuta, mukaan lukien taloudellista vastuuta, jonkun muun puolesta.

Niin, hän saa vaimon. Ja toivottavasti myös lapsia. Ja toki myös haltuunsa palasen maata. Mutta kaikki tämä tulee hänelle merkittävien kustannusten kera - hinta on suurempi kuin serkku Sejase olisi ollut valmis maksamaan. Hinnan hän joutuu pulittamaan omasta pussistaan. Ja kuten selviää jakeesta 10, hän tekee tämän kaiken Mahlonin hyväksi.

...jotta vainajan nimi säilyisi hänen perintömaallaan eikä katoaisi hänen sukukunnastaan ja kotikaupungistaan. Ruut 4:10.

Hän tekee kaiken Mahlonin hyväksi! Ja hän tekee sen Ruutin hyväksi! Ja hän tekee sen Noomin hyväksi! Hän on antelias Elimelekin perhettä kohtaan. Hän osoittaa hyväsydämisyyttä. Sana, jonka opimme tuntemaan tässä yhteydessä on "hesed", joka tarkoittaa hyvyyttä, joka menee yli velvollisuuden. Sellaista hyvyyttä muita kohtaan, joka maksaa itselle jotakin. Se toinen mies, joka esiintyi tässä luvussa, ei kyennyt ajattelemaan muuta kuin itseään, Mutta Boas ajattelee muita.

Sellaista hyvyys on. Missä sinä olet saanut kokea vastaavaa hyvyyttä? Kenelle sinun pitäisi osoittaa sellaista hyvyyttä?

Olemme puhuneet tästä aiheesta viime viikkoina. Mietin, mahtaako kenelläkään olla kerrottavanaan mitään kokemastaan hyvyydestä, kun te olette kuunnelleet näitä saarnoja. Tässä tarinassa sukulunastajan piti maksaa hinta, että pystyi osoittamaan hyvyyttä. Se tietenkin saa meidät ajattelemaan Jeesusta, vai mitä?

Ruut ja Jeesus.

Jeesus otti maksaakseen suuren hinnan voidakseen osoittaa meille hyvyyttä. Ja hänkin sai tässä kaupanteossa morsiamen palkakseen! Sellaista on hyvyys.

Boas ikään kuin sanoo: "Tänään te olette sen hyvyyden todistajat, jota minä osoitan Elimelekille ja hänen perheelleen. Te näitte tämän tapahtuvan. Tämä toinen kaveri luopui oikeudestaan lunastaa heidät. Minä teen sen. Näin Elimelekin ja Mahlonin nimet tulevat säilymään!"

Kaikki läsnäolijat ja vanhimmat sanoivat: "Me todistamme! Suokoon Herra, että sinun tuleva vaimosi olisi kuin Raakel ja Lea, joista Israelin kansa sai alkunsa. Menesty Efratassa, kasvakoon maineesi Betlehemissä! Ja antakoon Herra sinulle tämän naisen kautta niin paljon jälkeläisiä kuin hän antoi Peresille, jonka Tamar synnytti Juudalle." Ruut 4:11-12.

Nämä ihmiset siis todistivat, mitä oli tekeillä. He näkivät hyvyyden toteutuvan näissä teoissa. Oliko tässä menossa jokin romanssi? Siis Boasin ja Ruutin välillä? Ehkä. Todennäköisesti, kyllä, totta puhuen.

On joitakin asioita, jotka mielestäni viittavaat siihen suuntaan. Erityisesti edellinen ilta puimatantereella. Mutta jos jotakin romanssia oli menossa, ennen kaikkea oli menossa "hesed". Ja Jumala palkitsee aina hesed'in.

Betlehemin johtomiehet siunaavat Boasia ja pyytävät Jumalaa siunaamaan häntä ylitsevuotavasti.

Suokoon Herra, että sinun tuleva vaimosi olisi kuin Raakel ja Lea, joista Israelin kansa sai alkunsa.

Hedelmällinen ja kuuluisa.

Ja antakoon Herra sinulle tämän naisen kautta niin paljon jälkeläisiä kuin hän antoi Peresille, jonka Tamar synnytti Juudalle.

Ja tiedätkö, mikä tässä on ihmeellistä? Jumala vastasi tähän pyyntöön antaen valtavan kuuluvan KYLLÄ-vastauksen. Pienestä ulkomaalaisesta Ruutista oli tulossa yhtä kuuluisa kuin Raakel ja Lea ja Tamar! Ei sen takia, että tehtiin jokin manööveri sodassa. Vaan siksi, että oltiin uskollisia ja ystävällisiä arkielämässä. Minusta se on ihmeellistä.

Tässä ilmenee tietty periaate: Jumala näkee meidän ystävälliset tekomme arjen keskellä ja lupaa palkita ne, kun ne tehdään uskossa.

Jumala palkitsee yksinkertaiset hyvät teot. Kun rakastetaan ihmisiä enemmän kuin he ansaitsevat. Kun mennään pidemmälle kuin velvollisuus vaatii. Kun osoitetaan yksinkertaista hyvyyttä maksamalla siitä jokin hinta.

Jumala näkee sen. ja Jumala palkitsee sen. Ruut osoitti hyvyyttä Noomille. Boas osoitti hyvyyttä Ruutille ja Noomille ja koko Elimelekin perheelle. Ja heitä on siunattu runsaasti siitä hyvästä ja he ovat siitä kuuluisia tänään.

Tiesivätkö he, mitä heidän päätöksensä lopulta saisivat aikaan? Ei, he vain tekivät niin. Ja Jumala palkitsi heidät.

Boas otti Ruutin vaimokseen ja yhtyi häneen. Herra antoi Ruutin tulla raskaaksi, ja hän synnytti pojan. Naiset sanoivat Noomille: "Kiitetty olkoon Herra, joka antoi sinulle sukulunastajan. Tulkoon poika kuuluisaksi Israelissa, antakoon hän sinulle uutta voimaa ja olkoon hän vanhuutesi turvana, sillä hänet on synnyttänyt miniäsi Ruut, joka rakastaa sinua ja on sinulle enemmän arvoinen kuin seitsemän poikaa." Noomi otti pojan syliinsä, ja hänestä tuli pojan hoitaja. Ruut 4:13-16.

Tällä kertomuksella on hyvin onnellinen loppu! Kaikki hyvät kertomukset alkavat ongelmilla, mutta tämä kertomus ainakin loppuu hyvin onnellisissa merkeissä. Mikä onkaan avainsana sille? (jatkuu)

Matt Mitchell

Copyright © 2013 Matt Mitchell. Artikkeli on suomennettu ja julkaistu luvalla pastori Mitchell'in blogista Hot Orthodoxy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti