keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Ole hidas puhumaan

Rick Warren: Be Slow to Speak

Tämä galaksi ESO-149-3, joka sijaitsee noin 20 miljoonan valovuoden päässä meistä, on epäsäännöllisen muotoinen. Noin neljäsosa kaikista galakseista luetaan muodoltaan epäsäännöllisiin. Kuva: ESA Hubble.
Tietäkää, rakkaat veljeni, että itse kunkin tulee olla herkkä kuulemaan mutta hidas puhumaan ja hidas vihaan. Jaak.1:19.

Kun yrität sovitella riitaa, älä kiinnitä huomiota ongelmaan tai asiaan. Kuuntele sitä kipua, joka on toisen osapuolen valituksen takana, heidän asiansa ja suuttumuksensa syynä.

Loukkaantuneet ihmiset loukkaavat ihmisiä. Terveet ihmiset eivät loukkaa toisia. Pyhät ihmiset eivät loukkaa ketään. Onnelliset ihmiset eivät satuta toisia ihmisiä. On ihan sama, puhutko avioliitosta tai kaupankäynnistä tai Lähi-Idästä. Kun ihmiset ovat loukkaantuneita, he soimaavat muita.

Ihmiset kautta maailman kaipaavat kuollakseen kunnioitusta. Kun kohtelet ihmisiä kunnioituksella, viha haihtuu hetkessä riippumatta siitä, onko kyse kansallisuudesta, liike-elämän kiemuroista, seurakunnista tai etnisistä ryhmistä tai omasta perheestä. Sinun tulee kohdella ihmisiä kunnioittavasti.

Mikä on paras tapa osoittaa ihmisille kunnioitusta? Kuunnella heitä ja katsoa silmiin. Rauhanneuvotteluissa on syytä pysähtyä ja kuunnella, mitä on ihmisten sanojen takana. Mitä loukkaantumista he tuovat ilmi?

Jaakob ilmaisee hyvin, miten voimme tehdä näin: itse kunkin tulee olla herkkä kuulemaan mutta hidas puhumaan ja hidas vihaan. Jaak.1:19. Jumala antoi sinulle kaksi korvaa ja yhden suun. Hän haluaa, että kuuntelet kaksi kertaa enemmän kuin puhut. Meillä vaan tahtoo olla niin kova kiire. Sinun on parasta opetella ymmärtämään toisen osapuolen näkökulmia. Älä katso tilannetta vain omalta kannaltasi. Fransiskus Assisilainen sanoi: "Pyri innokkaammin ymmärtämään kuin tulemaan ymmärretyksi".

Sinulla tulee olemaan tällä viikolla satoja tilaisuuksia laittaa tämä käytäntöön. Älä menetä tilaisuuttasi osoittaa kunnioittavaa asennetta kuuntelemalla toisen ihmisen tuskaa. Sen jälkeen voit työstää asiaa sovintoa kohti.

Mieti:
  • Kenen kanssa sinulla on konflikti menossa? Mistä luulet, että hänen kipunsa johtuu?
  • Kuinka korkealle arvioisit oman kuuntelemisen taitosi? Mikä estää sinua ottamasta aikaa toisten kuuntelemiseen?
  • Mitä askelia voisit ottaa, jotta voisit istua alas jonkun kanssa ja todella kuunnella, mitä kipua se toinen osapuoli kantaa sydämellään, niin että voit tehdä työtä sovinnon aikaansaamiseksi?
Rick Warren

Copyright © Rick Warren 2014. Julkaistu luvalla. Alkuperäisen artikkelin lähteenä käytetty verkkosivustoa: Purpose Driven/Daily Hope

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti