perjantai 31. tammikuuta 2014

Jeesus ja hämmästyttävä valtakunta, osa2

Matt Mitchell: “Jesus and the Surprising Kingdom”
Certain of Jesus:  The Gospel of Luke

Tarkka kuva ns. "kissansilmäsumusta" NGC 6543. Kyseessä on noin 1000 vuotta vanha kuolleen tähden fossiili. Kuva: ESA Hubble.
8.elokuuta 2010
Luukas 13:18-30

(Jumalan valtakunta on siis) pieni, mutta kova kasvamaan. Miten on tänä päivänä? Miljoonat ihmiset huutavat avuksi Herraa Jeesusta ympäri maailman. Ja kerran? Jokainen polvi notkistuu ja jokainen kieli tunnustaa, että Jeesus Kristus on Herra ja kuningas.

Hämmästyttävä Valtakunta alkaa vähäisestä alusta ja kasvaa huikaisevan suureksi. Sama on totta meidän henkilökohtaisessa elämässämme. Tuntuuko sinusta tällä hetkellä siltä, että Jumalan valtakunta on tullut elämääsi?

"Juu, luulenpa, että on. Tiedän, että on. Jeesus on muuttanut elämäni. Hän on sydämessäni - kyllä."

Mutta tässä ei ole ollenkaan vielä kaikki. Juuri nythän se on sinapinsiemen tai se on hiivasolu. Jumalan valtakunta on luotu kasvamaan. Olkaa rohkealla mielellä! Asiat eivät ole aina ihan sitä, miltä ne näyttävät. Jumala tekee työtään. Ja Valtakunta KASVAA!

Uusia ihmisiä tulee joka päivä sisälle Valtakuntaan. Joskus näyttää siltä, että kristinusko taantuu. Ja niin tapahtuukin tietyissä osissa maailmaa, kuten Euroopassa ja ehkä myös täällä Amerikassa. Mutta muualla maailmassa kristinusko leviää kuin kulovalkea! Jumala tekee työtään. Ihmisiä tulee sisälle Jumalan valtakuntaan joka päivä.

Sinapinsiemen kasvaa vääjäämättä. Kunnes linnut tekevät pesiään sen oksille. Mutta tähän Valtakuntaan ei ole kuitenkaan helppo päästä sisälle. Se on yllätys numero 2.

Ihmeelliseen Jumalan valtakuntaan johtaa kapea ja helposti sulkeutuva ovi

Jeesus vaelsi kohti Jerusalemia. Hän kulki kaupungista kaupunkiin ja kylästä kylään ja opetti. Joku kysyi häneltä: "Herra, onko niin, että vain harvat pelastuvat?" Luuk.13:22-23.

Joku oli siis kuullut kaikki Jeesuksen varoitukset. Ja Jeesuksella oli lisää varoituksia takataskussaan. Luukkaan teksti on täynnä Jeesuksen esittämiä varoituksia. Saammepa kuulla niitä yhä lisää tulevina viikkoina. Huomaa, että Jeesus suuntaa kulkunsa kohti Jerusalemia. Jerusalem ja siellä tapahtuvat asiat ovat aihe seuraavaan saarnaani. Ja se on täynnä varoituksia.

Joku siis ymmärsi asian niin, että kuka tahansa ei pääsisi Jumalan valtakuntaan sisälle. Tilannehan oli se, että jokainen kunnon juutalainen odotti pääsevänsä sisälle Jumalan valtakuntaan. Olihan Jumalan valtakunta luvattu juuri heille.

Mutta mahtaako sittenkin vain harvat päästä läpi tuomioistuimen käsittelystä ja selviytyä sisälle Jumalan valtakuntaan ja pelastua? Jeesus ei suoraan vastaa tähän kysymykseen, vaan käyttää kysymystä haastaakseen kuulijoitaan parannukseen.

Joku kysyi häneltä: "Herra, onko niin, että vain harvat pelastuvat?" Jeesus vastasi:"Kilvoitelkaa päästäksenne sisään ahtaasta ovesta. Minä sanon teille: monet yrittävät mennä sisään mutta eivät siihen kykene. Luuk.13:23-24.

Ihmeelliseen Valtakuntaan johtaa ahdas portti. Tietyssä mielessä sisään ei ole ihan helppo päästä. Kaikki eivät pääse. Se ei onnistu kaikilta.

Monet yrittävät mennä sisään mutta eivät siihen kykene.

Kaiken lisäksi portti ei ole vain ahdas, vaan sulkeutuu helposti.

"Tulee hetki, jolloin talon isäntä nousee ja sulkee oven. Kun te sitten seisotte ulkona, kolkutatte ovelle ja huudatte: 'Herra, avaa meille!', hän vastaa: 'Keitä te olette? En tunne teitä.' Luuk.13:25.

Portti on siis ahdas ja menee kiinni. Se oli totta Israelin kansan suhteen ja se on totta tänä päivänä. Tie Jumalan valtakuntaan on kaita tie. Mutta mitä se tarkoittaa?

Minä luulen, että se tarkoittaa sitä, että on tehtävä parannusta voidakseen päästä sisälle Jumalan Valtakuntaan ja se on meille ylpeille ihmisille vaikeaa. Ei ole kysymys siitä, että pitäisi mennä läpi jostakin rautaisesta vanteesta. Asia on yksinkertainen: tee parannus ja usko Herraan Jeesuksen, niin sinä pelastut.

Lapsikin voi tehdä niin! Mutta on käännyttävä pois synnistä ja nöyrryttävä Jumalan edessä ja otettava vastaan se ilmainen lahja, jonka Jeesus valmisti meille ristillä.

Jumalan valtakuntaan ei voi päästä sisälle mitään muuta tietä. Ei ole olemassa takaovea. Eikä sivuovea. Ei ole mitään vaihtoehtoista sisäänkäyntiä. On tultava tästä ahtaasta portista.

Sellainen ei onnistu automaattisesti. Siinä ei ole kysymys rodusta eikä syntyperästä eikä taustasta eikä perinteestä. Siinä vain vaaditaan parannus ja Jeesuksen ottaminen vastaan. Käyminen sisään ahtaasta ovesta.

Monet yrittävät päästä sisälle Jumalan valtakuntaan jotakin muuta tietä. Mutta Jumala on varannut meille vain yhden tien sisälle ihmeelliseen Valtakuntaansa. Se on vaikeaa vain siksi, että meille on vaikeaa avata kätemme ja ottaa vastaan. Haluamme itse oikeuttaa kaiken. Haluamme tehdä sen omalla tavallamme. Mutta Jeesus sanoo: "Ahtaudu tänne. Tule minun ehdoillani". Tai muuten.

Sitten tulee päivä, jolloin ovi menee kiinni. Tee siis kaikkesi, että pääset sisään. Se ei tarkoita "Tee työtä, että pelastut". Se tekisi tyhjäksi kaiken muun, mitä Jeesus on sanonut. Tarkoitus on, että sinä pakotat itsesi parannukseen ja kääntymään Vapahtajan puoleen. Ennen kuin on liian myöhäistä.

Huomaa, mitä verukkeita ihmiset esittivät talon isännälle (Jumalalle): Silloin te alatte selittää: 'Mehän söimme ja joimme sinun kanssasi, ja sinä opetit meidän kaduillamme.' Luuk.13:26.

Tiedämme sinusta kaiken. Sinä asuit täällä. Olemme keskenämme tuttuja. Sinun pitää päästää meidätkin sisään.

Ovien sulkeuduttua on olemassa ihmisiä, jotka vielä sanovat: "Kävin kirkossa! Sekä jouluna että pääsiäisenä! Joka vuosi! Joka pyhä!" Tunnen Jeesuksen. En koskaan kieltänyt häntä. Uskoin Jumalaan omalla tavallani. Osallistuin ehtoolliseen.

Mutta hän sanoo: 'Keitä te olette? En tunne teitä. Menkää pois minun luotani, kaikki te vääryydentekijät.' Luuk.13:27.

Ei riitä, että on Jeesuksen tuttava. Sinun tulee tuntea hänet henkilökohtaisesti. Ei riitä, että käyt kirkossa.

Seurakunnan tilaisuuksiin osallistuminen on hienoa. Luulenpa, että kaikkien tulisi tehdä niin ja jokaisen olla seurakunnan aktiivi jäsen. Ajattelen, että Jumala on käskenyt niin.

Mutta kokouksissa käyminen ei tee sinusta uskovaa. Eihän autotallissa oleskelu tee sinusta autoa! Sinä osallistut seurakunnan elämään, koska olet uskova. Ja se juontaa siitä, että sinulla on henkilökohtainen rakkaussuhde itsensä Jeesuksen kanssa.

Hän on ahdas portti.

Minä olen portti. Se, joka tulee sisään minun kauttani, pelastuu. Hän voi vapaasti tulla ja mennä, ja hän löytää laitumen. Joh.10:9.

Tee siis kaikkesi. Oletko sinä jo astunut sisälle Jumalan valtakuntaan? Tunnetko Jeesuksen? Oletko tullut ahtaasta portista?

Haluamme, että jokainen täällä oleva tulisi tuntemaan Jeesuksen henkilökohtaisesti ja panisi toivonsa häneen omana Vapahtajanaan ja Pelastajanaan ja Herranaan.

Jossain vaiheessa ovi kuitenkin lämähtää kiinni. Ja toivon, että jokainen on silloin turvallisesti SISÄPUOLELLA. Ulkopuolella:

"Siellä te itkette hammasta purren, kun näette Abrahamin ja Iisakin ja Jaakobin ja kaikki profeetat Jumalan valtakunnassa mutta huomaatte, että teidät itsenne on suljettu ulos.Luuk.13:28.

On kauhea suru ja käsittämätön tuska joutua suljetuksi Jumalan valtakunnan ulkopuolelle. Yllättääkö se sinua? Ehkä sinulla on sellainen kuva Jumalasta, että hän antaa aina anteeksi eikä koskaan toteuta tuomioitaan ja pane toimeksi vihaansa.

Mutta Jumalan valtakunta on monin tavoin yllättävä. Jumala on pyhä ja erityisen kärsivällinen. Mutta tulee päivä, kun hänenkin kärsivällisyytensä loppuu ja kauhea viha purkautuu niiden päälle, jotka eivät ole tulleet ahtaasta portista sisälle Valtakuntaan.

Tämän pitäisi antaa potkua evankelioimistyölle. Meidän tulee kertoa näistä asioista ihmisille. Ihmisten täytyy saada kuulla tämä sanoma: ovi on ahdas ja se on menossa kiinni.

Kenelle olet hiljattain kertonut hämmästyttävästä Jumalan valtakunnasta? Koin äskettäin lomamme aikana joitakin kertoja, että oli mahdollista kertoa Jeesuksesta. Joitakin kertoja minä aloitin takellellen ja sanoin jotakin pientä. Joitakin kertoja taas minä annoin periksi pelolle.

Mutta miten ihmiset tulevat tietämään tästä ahtaasta ja sulkeutuvasta ovesta, jos emme kerro heille?

Kerro siis. Sillä heidän tulee saada kuulla myös siitä upeasta totuudesta, että vaikka ovi on ahdas, sisällä on mahtavan avaraa ja onnellista! (jatkuu)

Matt Mitchell

Copyright © 2014 Matt Mitchell. Artikkeli on suomennettu ja julkaistu luvalla pastori Mitchell'in blogista Hot Orthodoxy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti