perjantai 10. tammikuuta 2014

Jeesus päästää vapaaksi, osa2

Matt Mitchell: "Set Free By Jesus"

Tämä on kuva tähtijoukosta M15, joka kiertää Linnunrataa. Tiiviissä keskuksessa olevat tähdet ovat kaasupilven sisässä, joten niitä ei yleensä voi erottaa erillisinä. Tässä kuvassa on viitisentoista hyvin kirkasta ja kuumaa tähteä saatu ensi kerran näkyviin. Kuva: ESA Hubble.
1.elokuuta 2010

Osa 2/3: Luukas 13: 10-17

Välittäminen
Asia, joka herättää minun huomiotani eniten tässä Raamatun kohdassa, on se myötätunto, jota Jeesus tuntee naista kohtaan. Jeesus todella välittää naisesta, koska tämä kärsii. Kaikki, mitä naisen piti kestää, kosketti Jeesusta.

Se on tärkeä tietää, koska Jeesus välittää myös sinusta, kun kärsit. Jeesus tuntee myötätuntoa sinua kohtaan. Jeesus välittää sinusta. Oliko sinun tarpeen kuulla se tänään?

Jeesus välittää sinusta ja on kiinnostunut siitä, mitä sinun elämässäsi on meneillään. Hän tuntee myötätuntoa sinun kärsimystesi suhteen.

Palasin juuri kuukauden lomalta, joten en tiedä yhtään, mitä teidän itse kunkin elämässä on menossa. Odotan tilaisuutta tavata teitä jokaista tulevien viikkojen aikana, jotta voin päästä ajan tasalle ja saada selville, miltä teidän elämänne näyttää juuri nyt.

Olen kuitenkin varma, että useimmat (ehkä kaikkikin?) kokevat joitakin vaikeuksia juuri tällä hetkellä. Olemme langenneita ihmisiä tässä turmeluksen maailmassa, jossa elämme kirouksen alaisina.

Raamattu kertoo, että me kaikki tulemme kokemaan kärsimystä yhtä varmasti kuin kipinät lentävät nuotiosta. Olemme jo maininneet aamun rukoushetkessä muutamia noista vaikeista asioista.

Jeesus välittää sinun kärsimyksestäsi. Hän tietää, että sinua sattuu, ja hän välittää. Joskus merkitsee paljon jo sekin, että tiedämme sen.

Minun rakas anoppini käy läpi kärsimyksiä juuri nyt. Herra on ollut häntä kohtaan armollinen ja antanut elämän vuosia. Useimmat niistä, joilla on harvinainen syöpä, eivät selviä kemoterapiahoidoista alusta loppuun asti. Tässä vaiheessa useimmat  ovat yleensä kuolleet pois. Mutta hän ei ole ainoastaan elossa, hän voi hyvin. Hän matkusti kanssamme ja osallistui kaikkeen, mitä mekin teimme loman aikana, ja lisäksi hän hoiti loppuun viidennen hoitojaksonsa. Muutaman viikon sisällä hän aikoo matkustaa Havaijille juhlimaan 40-vuotishääpäiväänsä.

Samaan aikaan hän kuitenkin myös kärsii. Hänellä on paljon kipuja ja epämukavaa oloa, mutta lääkärit sanovat, että siihen ei ole parannuskeinoa. He toivovat, että kivut asettuvat, mutta mikään ei ole varmaa. Mutta Linda tietää, että Jeesus välittää. Ja hän välittää kaikella arvovallallaan, mikä hänellä on koko maailmankaikkeuden Herrana.

Tunnistatko sen arvovallan Luukkaan evankeliumin luvussa 13? Hän vain sanoo sanan, koskettaa naista, ja tämä paranee välittömästi ja siinä paikassa. Se on tosi arvovaltaa!

Jeesus tarvitsee sellaista arvovaltaa, koska hänellä on sellainen vastustaja, jonka kanssa sitä tarvitaan.

Ymmärsitkö, miksi tämä nainen oli sidottu? Miksi hän oli vammainen? Jae 11 kertoo, että tietty henki oli saanut sen aikaiseksi ja jatkumaan jo 18 vuotta. Ja Jeesus vierittää syyn Saatanan niskoille jakeessa 16: Tätä Abrahamin tytärtä on Saatana pitänyt siteissään jo kahdeksantoista vuotta.

Tässä on viittaus siihen, että henkien taistelu on menossa kaiken taustalla. Oliko naisen tila lääketieteellinen vai hengellinen? Se on väärä kysymyksen asettelu, siinä asetetaan väärät vaihtoehdot. Ei ole kysymys joko-tai. Luultavimmin on kysymys molemmista.

Hänen elämäntilanteessaan hänen lääketieteellinen tilansa oli seurausta pahojen henkien työstä hänen elämässään. Se oli osa sitä näkymätöntä taistelua, joka käydään meidän kaikkien elämässä jossain kulissien takana.

Paavali toteaa, että meillä ei ole taistelu verta ja lihaa vastaan, vaan hallituksia ja valtoja vastaan, pimeyden maailman hallitsijoita ja avaruuden pahoja henkiä vastaan (Ef.6:12).

Jeesus asettaa oman arvovaltansa Saatanan voimia vastaan ja voittaa joka kerta. Jeesus välittää. Jeesus välittää sinunkin kärsimyksestäsi. Jeesus välittää, jos olet Saatanan sitoma tai et ole. Jeesus välittää ja niin pitäisi meidänkin.

Luulen, että tärkein näkökohta tähän Raamatun kertomukseen ei sisälly naisen parantamiseen, vaan Vapahtajan suuttumukseen, kun hän näki, miten kylmästi synagogan esimies otti asian.

Hän ei välittänyt. Hän ei välittänyt naisesta, hänen kärsimyksestään ja ahdingostaan. Hän välitti vain sääntöjen jäykästä noudattamisesta. Ja Jeesus halusi sanoa, että siitä ei ole kysymys! Siitä ei ole kysymys sapatin vietossa. Eikä siitä ollut kysymys Jeesuksen tehtävässä Vapahtajana.

Muistatko, kuinka Jeesus julisti oman tehtävänsä luvussa 4? Sen hän teki myös synagogassa. Hän luki Jesajan luvusta 61:

Herran henki on minun ylläni, sillä hän on voidellut minut. Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, julistamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen ja julistamaan Herran riemuvuotta. Hän kääri kirjan kokoon, antoi sen avustajalle ja istuutui. Kaikki, jotka synagogassa olivat, katsoivat tarkkaavasti häneen. Hän alkoi puhua heille: "Tänään, teidän kuultenne, on tämä kirjoitus käynyt toteen." Luuk.4:18-21.

Sellaisia tekoja olen tullut tekemään. Päästämään ihmisiä vapaiksi. Ja jos se on sitä, mistä Jeesus tuli huolehtimaan, eikö silloin meidänkin pitäisi huolehtia siitä?

Meidän tulee välittää ihmisistä ja heidän kärsimyksistään. Kuka sinun kokemuspiirissäsi kärsii tänään, jonka puolesta sinun pitäisi laittaa tämä huolehtimisen periaate käytäntöön? Kenelle sinun pitäisi osoittaa Jeesuksen rakkautta ja myötätuntoa tänään?

Jeesus haluaa, että mekin välitämme. Ihmiset merkitsevät hänelle niin paljon. En tiedä, millä tavalla sinun pitäisi soveltaa tätä omaan elämääsi, mutta minulla on joitakin ideoita, miten sovellan sitä itseni suhteen.

Kaikilla meillä on ihmisiä, jotka mieluummin unohdamme tai joita kartamme. Minusta tuntuu, että tuo nainen oli sellainen kartettava ihminen tuolle synagogan esimiehelle. Ehkä hän ei tykännyt katsella naisen epämuodostunutta kehoa. Ehkä hän oli kokonaan lakannut pitämästä häntä ihmisenä. Hän koki tämän vain jonkinlaisena ongelmana. Tänä päivänä monet ajattelevat maassamme samalla tavalla muslimeista. Ja meksikolaisista. Eräässä junassa, jossa matkustin viime kuussa, oli vessan seinässä graffiti: "Katkaiskaa maahanmuuttajien virta. Heittäkää muslimit ja meksikolaiset ulos". Se ei ollut kirjoitettu ihan Jeesuksen hengessä. Halusin suorastaan sanoa: "Ala vetää itse!" Nythän on niin, että sekä muslimien että meksikolaisten (kuten kaikkien muidenkin) täytyy noudattaa maamme lakeja, myös maahanmuuttolakeja. Mutta ovathan he ihmisiä, eivät ongelmia. Ja Jeesus haluaa, että huolehdimme heistä - ei vain säännöistä. Vaan ihmisistä.

Ihmiset ovat tärkeitä Jeesukselle. Jeesus välittää heistä ja niin meidänkin pitäisi.

Kysyn uudestaan: kuka sinun elämässäsi on sellainen, joka kärsii, ja jonka takia sinun pitää ryhtyä huolehtimaan hänestä? Kenelle sinun pitää juuri nyt osoittaa Jeesuksen rakkautta ja myötätuntoa?

Kyseessä voi olla joku, jota et heti arvaa. On hyvä tietää, että Jeesus välittää meistä, kun me kärsimme. Ja meidän täytyy osoittaa samaa välittämistä toisille.
(jatkuu)

Matt Mitchell

Copyright © 2014 Matt Mitchell. Artikkeli on suomennettu ja julkaistu luvalla pastori Mitchell'in blogista Hot Orthodoxy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti