perjantai 13. joulukuuta 2013

Ruutin kirjan jälkikorjuu: Ruut ja Jeesus, osa3

Matt Mitchell: Gleanings from the Book of Ruth: Ruth and Jesus

Tämä tähtijoukko on koodinimeltään M53. Se on hyvin säännöllisen pyöreä ja keskeltä tiheämpi. Samankaltaisia tähtijoukkoja on Linnunradan piirissä yli 150. Kuva: ESA Hubble.
Osa 3/4: Ruut 4:1-22

Kiitetty olkoon Herra, joka antoi sinulle sukulunastajan. Ruut 4:14. 

Uskollisuus
Jumala on uskollinen. Katsopa uudestaan jaetta 14. Minusta vaikuttaa siltä, että se on koko kirjan avainlause. Siinä sanotaan betlehemiläisten naisten suulla: Kiitetty olkoon Herra, joka tänä päivänä salli sinun saada sukulunastajan. Ruut 4:14 KR33.

Tiedä siis, Noomi, Jumala ei ole hylännyt sinua. Kuulithan sen? Jumala ei ole jättänyt sinua. Jumala ei ole hylännyt sinua. Jumala on uskollinen. Ylistys Herralle!

Noomi ei ole enää katkera. Hänellä on polvellaan keinuteltavana pieni poika. Hänen elämänsä ei ole enää tyhjää, vaan täyttä. Jumala on uskollinen.

Meidän tulee muistaa se elämämme jokaisena päivänä: Jumala on uskollinen.

Muistatko, miltä Noomista tuntui? Tuntuuko sinustakin samalta? Tuntuuko siltä, että matto on vedetty jalkojesi alta? Kuin olisit kompastunut portaissa etkä tiedä, mitä sinusta on jäljellä portaiden juurella? Kuin elämäsi olisi tyhjää? Kuin olisit kuluttanut itsesi loppuun? Kuin Herra olisi pettänyt sinut?

Asiat eivät ole aina sitä, miltä näyttää. Jumala on uskollinen. Hän ei ole koskaan jättänyt Noomia yksin. Hän antoi tälle Ruutin ja hän vaelsi itse Noomin kanssa.

Kiitetty olkoon Herra, joka antoi sinulle sukulunastajan. Ruut 4:14. 

Siinä siis puhutaan kaiketi miehestä nimeltä Boas. Tai oikeastaan luulen, että siinä puhutaan tästä pienestä lapsenlapsesta. Tai ehkä siinä puhutaan Herrasta. Hänhän itse kutsuu itseään nimellä Go'el - "Lunastajien Lunastaja".

Hän on uskollinen ja voimme luottaa häneen, näytti miltä näytti. Kannattaa muistaa, että tämä kertomus ajoittuu Tuomarien aikaan. Vaikka Israel meni kansana alamäkeä, Jumalalla oli vielä hyvät ajatukset omaa kansaansa kohtaan.

Niin tapahtui, koska hän on uskollinen.

Kiitetty olkoon Herra, joka antoi sinulle sukulunastajan. Ruut 4:14. 

Hän ei ole jättänyt sinua yksin. Hän ei ole hylännyt sinua. Onko sinun tarpeellista kuulla se? Haluan sanoa sen uudestaan: hän ei ole hylännyt sinua.

Hän on uskollinen. Jeesus Kristus on sama eilen, tänään ja ikuisesti. Ja hän on luvannut: Minä en sinua jätä, en koskaan sinua hylkää (Hepr.13:5). Hän antoi sinulle sukulunastajan.

Mutta eräs yllätys odottaa vielä tässä yllätysten kirjassa. Luultavasti tiedät jo, mikä se on, mutta teeskentele, ettet tiedä, ja pääset siten kertomuksen loppuun ja päädyt lukemaan sukuluetteloa.

Heprealaiset rakastavat sukuluetteloita! Ja siihen on syynsä. Mikä olikaan se syy, mikä oli tämän sukuluettelon ratkaiseva tieto? Luetaan jakeesta 17:

Naapuritalojen naiset kuuluttivat pojan syntymää ja huusivat: "Noomi on saanut pojan." [Lain mukaan hänen lapsenlapsensa luettiin hänen pojakseen lankousavioliiton perusteella. Mikä ilo siitä seurasikaan!] Poika sai nimekseen Obed, ja hänestä tuli Daavidin isän Iisain isä. Tämä on Peresin sukuluettelo: Peresille syntyi Hesron, Hesronille Ram, Ramille Amminadab, Amminadabille Nahson, Nahsonille Salma, Salmalle Boas, Boasille Obed, Obedille Iisai, ja Iisaille syntyi Daavid. Ruut 4:17-22.

Eivätpä olleet ihan keitä tahansa nämä, jotka asuivat siellä keskellä Ei-Mitään. Ja Ruut oli nyt maahanmuuttaja siellä keskellä Ei-Mitään.

Mutta Jumalalla oli suuria suunnitelmia tälle perheelle ja ne tulisivat päivänvaloon vain, jos he jokapäiväisessä elämässään tekisivät sitä, mikä oli oikein. Siinä oli tärkeää heidän luonteensa ja hyvyytensä.

He siis elivät Tuomarien aikana. Mutta juuri heidän keskuudestaan oli nouseva esiin sukulinja, jonka jälkeläisestä tulisi kaikkien aikojen ensimmäinen Israelin kuningas - suuri kuningas Daavid!

Kuvittele, millainen yllätys on, kun lukee tätä kirjaa ensi kertaa. Aivan kirjan lopussa ilmenee käänne, jonka kautta koko juoni paljastuu.

Kuningas Daavid!

Näin siis pääsemme kuningas Daavidiin. Kukaan ei voinut nähdä, mitä olisi tulossa, mutta Jumala oli selvillä suunnitelmastaan koko ajan. (jatkuu)

Matt Mitchell

Copyright © 2013 Matt Mitchell. Artikkeli on suomennettu ja julkaistu luvalla pastori Mitchell'in blogista Hot Orthodoxy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti