perjantai 22. marraskuuta 2013

Ruutin kirjan jälkikorjuu, Ruut ja Boas, osa3

Matt Mitchell: Gleanings from the Book of Ruth: Ruth and Boaz

Tässä nähdään kierteisgalaksi NGC 1483, joka sijaitsee eteläisellä pallonpuoliskolla Delfiinin kuviossa. Tämä galaksi edustaa tyyppiä, jollaisia on 2/3 galakseista: sauvamainen keskus ja kierteet, joissa on uusia tähtiä sisältäviä sinisiä alueita. Kuva: ESA Hubble.
Ruut 2:1 - 3:18

Luonne
Olemme saaneet nähdä, että Boas on luonteeltaan hyvä ja kaikin puolin reipasotteinen mies, joka tekee sitä, mikä on oikein ja hyvää. Hänellä on hyvä sydän ja se näkyy hänen päätöksistään ja nuo päätökset taas puhuvat puolestaan tuoden hyvää mainetta.

Sinun luonteesi on sinun luonteenpiirteittesi summa. Se on se, joka sinä todella olet, kun kukaan ei ole näkemässä. Se kuvaa sinun sydämesi laatua ja heijastuu sinun valinnoissasi. Mies tai nainen, jolla on hyvä luonne, tekee jatkuvasti päätöksiä hyvän ja oikean puolesta. Heihin voidaan luottaa ja he ovat arvostettuja myös Jumalan silmissä.

Puhumme siis luonteesta.

Noin kaksi kuukautta oli kulunut (ja lähestyttiin ohranleikkuun loppua) ja Noomi saa huiman ajatuksen päähänsä. Luemme luvun kolme alusta:

Noomi, Ruutin anoppi, sanoi: "Tyttäreni, minä tahtoisin hankkia sinulle oman kodin, jotta elämäsi olisi turvattua. Onhan meillä sukulaisemme Boas, jonka palvelijattarien kanssa sinä olet ollut pellolla. Tänä iltana hän viskaa ja puhdistaa ohria puimatantereellaan. Peseydy, voitele itsesi tuoksuöljyllä, ota päällysviittasi ja mene puimatantereelle. Pidä kuitenkin varasi, ettei Boas näe sinua, ennen kuin on syönyt ja juonut. Katso, minne hän nukkumaan mennessään asettuu, mene sitten hänen luokseen, nosta hänen peitettään jalkopäästä ja käy siihen makuulle. Hän sanoo sinulle, mitä sinun tulee tehdä." Ruut lupasi Noomille noudattaa tarkoin hänen neuvojaan. Ruut 3:1-5.

Minun mielestäni tämä on järjetön suunnitelma. On niin monia tapoja, miten tämä suunnitelma voisi mennä pieleen. Noomi toimii kuin jokin 'matchmaker' (puhemies) ja esittää melko hurjan suunnitelman. Pukeudu hyvin ja hiivi sinne miesjoukon lähettyville ja sitten, kun he ovat kaikki onnellisesti syöneet ja nukahtaneet, nosta Boasin peittoa ja käy makuulle hänen jalkopäähänsä ja tee sitten, mitä hän sanoo.

On vaan niin monia tapoja, miten tämä suunnitelma voisi mennä pieleen. Mutta uskon, että sinä osaat itsekin miettiä niitä omin päin.

Mitä, jos hänet huomataan? Mitä jos hänet siepataan? Mitä jos joku käyttää häntä hyväkseen? Mitä jos Boas tekee hänelle väkivaltaa? Mitä jos mies saa aivan väärän käsityksen Ruutin aikeista?

Mitä ideaa tässä suunnitelmassa oli?

Suunnitelma oli aivan järjetön ja oli vain yksi tapa, miten se voisi onnistua. Ihmisten, jotka toteuttavat tällaisen suunnitelman, täytyi olla luonteeltaan kunnollisia.

Noomi luotti Ruutin luonteeseen, että tämä tekisi oikein. Noomi luotti Boasin luonteeseen, että tämä tekisi oikein. Ruut luotti Boasin luonteeseen, että tämä tekisi oikein. Ja Ruut tekee sen, mitä Noomi ehdottaa:

Ruut meni puimatantereelle ja teki niin kuin hänen anoppinsa oli sanonut. Kun Boas oli syönyt ja juonut, hän kävi hyvillä mielin viljakasan viereen nukkumaan. Ruut hiipi sinne, kohotti Boasin peitettä jalkopäästä ja kävi siihen makuulle. Puolenyön aikoihin Boas hätkähti hereille, hapuili ympärilleen ja huomasi, että hänen jalkopäässään makasi nainen. Ruut 3:6-8.

Hän kysyi: "Kuka sinä olet?" Ruut vastasi: "Olen Ruut, sinun palvelijattaresi. Ota minut suojaasi, olethan perheemme lunastaja." Ruut 3:9.

Jos se käännetään suomeksi, se tarkoittaa "Menethän kanssani naimisiin? Sinä voit sen laillisesti tehdä ja Noomi ja minä olemme sitä toivoneet. Ole niin hyvä ja ota minut vaimoksesi. Ole hyvä ja levitä peittosi kulmaa minun ylitseni samalla tavalla kuin aiemmin sanoit, että Herra on levittänyt suojelevat siipensä minun ylitseni".

"Olethan niin hyvä, että menet kanssani naimisiin. Tiedän, että on epätavallista sellaista pyytää. Olenhan ulkomaalainen. Olenhan nainen. Naisethan eivät yleensä kosi miehiä. En edes kuulu samaan yhteiskuntaluokkaan kuin sinä. Olen vain työläisnainen sinun pellollasi. Mutta me tarvitsemme sinua. Ole niin hyvä ja ota minut vaimoksesi".

Levitä liepeesi palvelijattaresi yli, sillä sinä olet minun sukulunastajani. Ruut 3:9 KR33.

Mehän tiedämme, mitä olisi tapahtunut seuraavaksi, jos mies, joka löysi Ruutin jalkopäästään, olisi ollut SIMSON, eikö vain? Mutta mies ei ole Simson, hän on Boas. Hän on luonteeltaan kunnollinen mies. Kuuntelehan hänen ihmeteltävää vastaustaan:

Boas sanoi: "Herra sinua siunatkoon, tyttäreni! Koska et ole juossut nuorten miesten perässä, et köyhien etkä rikkaiden, olet osoittanut vielä suurempaa uskollisuutta sukuasi kohtaan kuin silloin, kun lähdit anoppisi mukaan. Ruut 3:10.

Sinä valitsit minut! Ja sinä et ole ajatellut vain itseäsi, vaan myös Noomia ja hänen tarpeitaan.

Älä ole huolissasi, tyttäreni. Minä teen kaiken mitä pyydät, sillä kaikki tässä kaupungissa tietävät, että olet kunnon nainen. Ruut 3:11.

Boas vastaa Ruutin kosintaan yllättäen "tahdon" ja syykin on kaiken kukkuraksi se, että hän tietää Ruutin kunnialliseksi naiseksi. Hän oli Sananlaskujen luvun 31 nainen ennen kuin Sananlaskuja oli edes kirjoitettu. Hän oli rehellinen nainen. Hän oli ymmärtäväinen nainen. Hän oli nainen, joka osasi käyttäytyä hyvin.

Hän oli nainen, joka toimi puutteenalaisen anoppinsa hyväksi, vaikka hän olisi voinut kärkkyä itselleen nuorta ja komeaa sulhasta. Hän oli nainen, jonka luonnetta hallitsi "hesed" ja Boas näki hänessä vertaisensa.

Jos tässä olisi kyseessä Hollywood-elokuva, he olisivat heti piehtaroineet puskissa ja harrastaneet kiihkeää seksiä saman tien. Mutta tässä oli kaksi ihmistä, joilla oli kunnollinen luonne molemmilla ja he säästivät seksin sinne, mihin se kuuluukin... häiden jälkeen.

Jos häitä nyt sitten vietettäisiin... Vielä oli jäljellä eräs monimutkainen asia:

Minä olen kyllä sinun sukulunastajasi, mutta on toinenkin lunastaja, joka on sinulle vielä läheisempää sukua. Ruut 3:12.

Jää tänne täksi yöksi, ja jos se toinen mies huomenna lunastaa sinut, niin lunastakoon, mutta ellei hän halua lunastaa sinua, niin minä lunastan sinut, niin totta kuin Herra elää! Lepää siinä aamuun asti. Ruut 3:13.

Niin Ruut makasi Boasin jalkopäässä aamuun asti, mutta hän nousi jo hämärissä, ennen kuin ihmiset saattoivat tuntea toisensa. Boas ajatteli: "Toivottavasti kukaan ei saa tietää, että tämä nainen kävi puimatantereella." Ruut 3:14.

Ruutille hän sanoi: "Anna tänne hartialiinasi ja pidä siitä kiinni." Ruut piteli liinaa, ja Boas mittasi siihen kuusi mitallista ohria ja nosti sen hänen kannettavakseen. Sitten Ruut lähti kaupunkiin. Ruut 3:15.

Kun Ruut tuli anoppinsa luo, tämä kysyi: "Miten sinun kävi, tyttäreni?" Ruut kertoi kaiken, mitä mies oli hänelle sanonut, ja lisäsi: "Hän sanoi, ettei minun sovi mennä anoppini luo tyhjin käsin, ja antoi minulle nämä kuusi mittaa ohria." Silloin Noomi sanoi: "Odota rauhassa, tyttäreni, kunnes saat tietää, miten asia ratkeaa. Se mies ei hellitä, vaan vie asiansa päätökseen vielä tänä päivänä." Ruut 3:16-18.

Kunnollinen mies. Hän ei jättäisi asiaa kesken. Nyt Noomin ja Ruutin piti vain odottaa seuraavaan päivään. Meidän tulee nyt odottaa viikon verran, että voimme lukea, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Mutta olemme saaneet nyt nähdä, mitä tapahtuu, kun kaksi jumalista ihmistä käyttäytyy jumalisen luonteensa mukaisesti. He tekevät oikein, vaikka se on vaikeaa.

Olemmeko sinä ja minä kunnollisen luonteen omaavia ihmisiä? Rehellisiä? Oikeamielisiä? Onko meissä jumalisia luonteenpiirteitä?

Jumala haluaa rakentaa meidän sisimpäämme sellaista luonnetta, että voimme oppia tekemään oikein, tekemään oikeita valintoja ja rakentamaan hyvämaineista elämää.

Kaipaan nähdä, että seurakuntamme tulee tunnetuksi perheenä, jossa on rakastavia, anteliaita, myötätuntoisia ihmisiä, joilla on kunnollinen luonne. Voisitko rukoilla kanssani tätä? (jatkuu)

Matt Mitchell

Copyright © 2013 Matt Mitchell. Artikkeli on suomennettu ja julkaistu luvalla pastori Mitchell'in blogista Hot Orthodoxy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti