perjantai 14. helmikuuta 2014

Kuka Pyhä Henki on? - Osa1

Matt Mitchell: The Fellowship of the Holy Spitit: "Who is the Holy Spirit?"

Sukkulan käsivarsi on vanginnut teleskoopin huoltotöitä varten vuonna 2002. Kuva: ESA Hubble.
3.helmikuuta 2008
Matteus 3:13-17

Tänä vuonna rukoilen, että saatte kokea pyhän Kolminaisuuden täyden siunauksen: Herramme Jeesuksen Kristuksen armon, Isän Jumalan rakkauden ja Pyhän Hengen yhteyden.

Tuo viimeisin kohta "Pyhän Hengen yhteys" tiivistää yhteen ilmaisuun tulevien sunnuntaipäivien saarnat muutamaksi kuukaudeksi. Pyhän Hengen osallisuus. Yhteys Jumalan Hengen kanssa. Jumalasuhde, joka perustuu siihen, että Henki on tullut, suhde joka toimii Hengen kautta ja on totta Jumalan Pyhän Hengen läsnäolossa.

Muutaman seuraavan kuukauden ajan tutkimme Pyhän Hengen työtä ja selvitämme, miten hän toimii meissä ja meidän kauttamme.

Mutta ennen kuin kiirehdimme syventymään tähän, meidän tulee kysyä itseltämme hyvin perustavaa laatua oleva kysymys: "Kuka Pyhä Henki on?" Minkälaisen persoonan kanssa oikein rukoilin, että teillä olisi yhteys tänä vuonna? Joillekin ihmisille se on hyvin perustavaa laatua oleva kysymys. Olemme kuulleet puhuttavan Pyhästä Hengestä lähes koko elämämme ajan. Mutta on ehkä tarpeen palauttaa asioita mieleen.

Jotkut teistä saattavat olla sellaisia, jotka eivät ole saaneet paljonkaan kuulla opetusta Pyhän Hengen persoonasta ja työstä. Siinä tapauksessa tämä on mahdollisesti teille ihan uutta. Hyvä, kun olette tulleet paikalle. Toivon, että tämä opetussarja on teille suureksi siunaukseksi.

Pyhä Henki otetaan puheeksi Jeesuksen kasteen yhteydessä. Luetaan, mitä Matteus siitä kertoo:

Silloin Jeesus tuli Galileasta Jordanille Johanneksen kastettavaksi. Johannes esteli ja sanoi: "Sinäkö tulet minun luokseni? Minunhan pitäisi saada sinulta kaste!" Mutta Jeesus vastasi hänelle: "Älä nyt vastustele. Näin meidän on tehtävä, jotta täyttäisimme Jumalan vanhurskaan tahdon." Silloin Johannes suostui hänen pyyntöönsä. Kun Jeesus oli kastettu, hän nousi heti vedestä. Samassa taivaat aukenivat, ja Jeesus näki Jumalan Hengen laskeutuvan kyyhkysen tavoin ja asettuvan hänen päälleen. Ja taivaista kuului ääni: "Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mieltynyt." Matt.3:13-17.

Kuka oikein on siis Pyhä Henki?

Pyhä Henki on Jumala
Jeesus tiesi, missä paikassa Johannes Kastaja oli kastamassa ihmisiä Jordanilla. Hän tuli Johanneksen luo ja pyysi tältä kastetta. Johannes, joka tiesi, että Jeesus oli Jumalan Poika ja Messias(!), ei halunnut kastaa häntä. Johanneksen mielestä Jeesuksen piti kastaa hänet. Johannes tiesi, että Jeesus oli häntä suurempi. Ja Johannes todennäköisesti ymmärsi, että Jeesus ei tarvinnut parannuksen kastetta.

Mutta Jeesus oli itsepintainen. Hän sanoi, että Johanneksen piti kastaa hänet, jotta voitaisiin "täyttää kaikki vanhurskaus". En välttämättä ymmärrä, mitä kaikkea se tarkoitti, mutta ainakin se tarkoitti sitä, että Jeesuksen persoonan kohdalla oli kysymys vanhurskaudesta.

Kaste on samaistumista. Se on sitä, että asetat itsesi toisen asemaan tai samaistut johonkin ja sillä tavalla luot itsellesi identiteetin. Kun otamme vastaan kasteen, me parannuksessa ja uskossa asetamme itsemme julkisesti yhteen Kristuksen kanssa.

Kun Jeesus kastettiin, asia meni päinvastoin. Hän asettui meidän asemaamme. Oli oikein ja vanhurskasta, että myös hänet kastettiin.

Ja niin Johannes otti hänet vastaan Jordanin rannassa ja kastoi Jeesuksen. Ja kun Jeesus nousi vedestä, tapahtui jotakin ihmeellistä:

Kun Jeesus oli kastettu, hän nousi heti vedestä. Samassa taivaat aukenivat, ja Jeesus näki Jumalan Hengen laskeutuvan kyyhkysen tavoin ja asettuvan hänen päälleen. Ja taivaista kuului ääni: "Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mieltynyt."

Tässä on Kolminaisuus läsnä. Mainitsin tästä viime viikolla, kun puhuin Isän rakkaudesta. Isä Jumala puhui taivaasta ja julisti, että Jeesus on hänen Poikansa, sellainen, joka on hänelle rakas ja johon hän on mieltynyt. Mutta tässä on eräs muukin persoona läsnä - "Jumalan Henki".

Jumalan Henki, jota kutsutaan myös Pyhäksi Hengeksi, laskeutuu alas taivaasta ja asettuu hänen päälleen kuin kyyhkynen. Kaikki kolme ovat siis läsnä samassa paikassa, samassa tapahtumassa, yhdellä kertaa. Isä, Poika ja Henki.

Kuka on Pyhä Henki? Hän on Jumala.

Huomaa, että jae 16 kutsuu häntä Jumalan Hengeksi. No, sehän voi tarkoittaa sitä, että hän vain kuuluu jotenkin Jumalan yhteyteen.

Esimerkiksi, kun Ananias ja Safira valehtelivat siitä, millä hinnalla he olivat myyneet maatilansa, apostoli Pietari sanoi: "Ananias, miksi olet antanut sydämesi Saatanan valtaan? Miksi yritit pettää Pyhää Henkeä ja jättää maatilan hinnasta osan itsellesi?... Et sinä ole valehdellut ihmisille, vaan Jumalalle." (Ap.t.5:3-4)

Hengelle valehteleminen on valehtelua Jumalalle. Korinttilaiskirjeessä sanotaan: Samoin vain Jumalan Henki tietää, mitä Jumalassa on. 1.Kor.2:11. Vain Jumala voi täysin tietää, mitä hän ajattelee! Raamatusta löytyy jakeita vaikka kuinka paljon, jotka rinnastavat Pyhän Hengen Jumalan itsensä kanssa.

Kun Jeesus antoi lähetyskäskynsä, hän käski kastaa ihmisiä Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimessä (yksikkö). Saatamme kokea, että siinä on kolme nimeä. Mutta Jeesus näki siinä ikuisen kolminaisuuden, tasa-arvoisen kokonaisuuden, täyden jumaluuden.

Pyhä Henki on Jumala... [jakso, jossa esitetään eriävä mielipide ja jonka Matt kiistää, on jätetty pois tästä suomennoksesta artikkelin lyhentämiseksi. Suom.huom.] Ystävät, tämä Jumalan henki, joka laskeutui Jeesuksen päälle hänen kasteessaan, oli Henki - Jumalan kolmas persoona.

Meidän tulisi palvoa häntä. Emme palvo ainoastaan Isää Jumalaa. Me palvomme myös Jumalan Poikaa. Ja meidän palvontamme tulisi sisältää myös Jumalan Hengen ylistämistä, sillä he kaikki ovat yhtä - Kolme Yhdessä.

Milloin viimeksi käväisi mielessäsi, kun osallistuit ylistämiseen, että Pyhä Henki on Jumala? Olen kiitollinen lauluista, joissa sanotaan Pyhä, Pyhä, Pyhä, sillä ne ilmaisevat juuri sitä totuutta, että Henki on Jumala.

Meidän tulisi ylistää Jumalan Henkeä. Mutta on hyvä myös muistaa, että Jumalan Henki häivyttää usein itsensä ja haluaa pysytellä taustalla. Joten ei ole kauhean kummallista, jos hän ei aina ole meidän ylistyksemme keskipisteessä. Mutta on kuitenkin oikein ja asiaankuuluvaa ylistää häntä, koska hän on Jumala! (jatkuu)

Matt Mitchell

Copyright © 2014 Matt Mitchell. Artikkeli on suomennettu ja julkaistu luvalla pastori Mitchell'in blogista Hot Orthodoxy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti